Få et sikkert indkald!

Dec 1, 2023

At lære sin hund at komme HVER GANG man kalder er en svær og vigtig øvelse, der kræver tid og tålmodighed. At have et solidt indkald hvor man som ejer kan stole på sin hund, er med til at give både hund og ejer mere frihed og ro i sindet.

Mange ejere siger ofte at deres hund kan godt komme når de kalder, hvis bare ikke der er en anden hund, et egern eller andet forstyrrende i omgivelserne. Og dette er forstyrrelser vi ikke kan undgå i hverdagen med hunden. Derfor er det vigtigt at blive ved med at træne indkaldet og øge sværhedsgraden i form af forstyrrelser og nye miljøer.

Husk at der er forskel på hunderacer, har man en samarbejdende race som netop er avlet til at samarbejde med ejer, vil man oftest opleve at der er “nemmere” at træne indkald. Har man derimod en selvstændig race, er motivationen for at komme tilbage når ejer kalder, ikke altid særlig høj hvis de har sat af efter vildt eller en spændende duft.

Hvordan starter man så træningen op?

Jeg har taget udgangspunkt i opstarten af indkaldstræningen med en hvalp. Har man en voksen hund, der har fået sig en masse unoder og gang på gang ignorerer indkaldet, vil jeg anbefale at søge hjælp hos en træner og starte helt forfra i træningen med et nyt indkaldssignal.

Først skal du vælge et indkaldssignal. Jeg anbefaler en fløjte, da lyden ALTID er ens og ikke bliver påvirket af ens humør. Især hvis man er flere i familien er fløjten god, da der for hunden ikke er forskel på “Fars” og “mors” stemme. Lyden i en hundefløjte er også altid positiv og skærer mere igennem. Ofte bliver vores stemmer en form for baggrundstøj hos hunden og skærer derfor ikke så meget igennem på lang afstand.

Mange tror at det kun er jagthundefolket eller hyrdehundefolket der bruger fløjter, men det er slet ikke tilfældet. Så jeg anbefaler at købe en fløjte. Jeg kan godt lide mærket ACME lyd 210 1/2 lidt lysere lyd eller 211 1/2 som ikke er så skinger i lyden.

Start med at øve dig i, at fløjte uden hunden hører det i første omgang. Mange skal lige vende sig til hvordan man fløjter. Hundens ører har nemmere ved at opfange start / stop lyde, øv dig derfor i at kunne fløjte 4-7 små start / stop lyde lige efter hinanden.

Når du har styr på fløjten skal du udstyre dig med lækre godbidder i godbidstasken og start gerne træningen indenfor i hjemmet, uden at hvalpen har adgang til forstyrrende ting som tyggeben og legetøj. På den måde har hvalpen fuld fokus på signalet.

Indkaldstræning indenfor:

1. Hvalpen bevæger sig frit rundt i hjemmet, når hvalpen er cirka 1 meter fra dig og har snuden i din retning, så fløjter du og giver lækre godbidder samt verbal ros. Fløjt BLIDT de første par gange så hvalpen ikke bliver bange for den nye mærkelige lyd du laver. Gentag cirka 10 gange.

A. Efter hvalpen er blevet belønnet siger du “fri” imens du begynder at gå, hvalpen ved ikke hvad fri betyder endnu, derfor hjælper vi hvalpen til at forstå, at “fri” betyder du må nu lave hvad du vil.

B. Ved at hvalpen får lært ordet fri, vil vi senere få en voksen hund der bliver ved ejer indtil den får fri. Dette gør at hunden ikke bare kommer hen får sin belønning og løber igen. Det er brugbart, især hvis man lige skal have snor på igen.

2. Nu skal du tjekke om hvalpen har forstået, at fløjtelyden betyder, at der sker fest ved dig. Igen har dig og hvalpen cirka 1 meters afstand. Få en anden til at lave en forstyrrelse f.eks. en raslelyde i et andet rum, idet hvalpen kigger væk fra dig imod lyden, DER fløjter du. Vender hvalpen sit fokus tilbage på dig og kommer, så har den forstået hvad lyden betyder. Vender hvalpen derimod ikke sit fokus tilbage har den ikke forstået det endnu. Træn derfor trin 1 mere.

3. Vi udvider testen af hvalpens forståelse for lyden. Denne gang vent til hvalpen er på vej væk fra dig, når hvalpen er på 1-2 meters afstand og på vej hen imod noget den vil undersøge, så fløjt. Vender hvalpen sig tilbage imod dig så hurra og ros verbalt imens den er på vej tilbage, beløn altid med en godbid når den er kommet helt hen også. Fortsætter hvalpen derimod hen til det den vil undersøge og dermed ignorerer indkaldet, skal du igen gå tilbage i trin 1 og 2 og gøre det nemmere for hvalpen før du går frem igen.

4. Nu er indkalds lyden indlært og hvalpen er klar til at træne det der ligner “rigtige” indkald.

Gode ting at huske på:

- Hvilken form for belønning får hunden, er det tørfoder eller hundeleverpostej på tube? Hundens belønning for at komme, er med til at opbygge motivationen og uden motivation for at komme, har vi ikke et indkald. Så her i starten beløn altid med det bedste den overhovedet kunne forstille sig og variere gerne lidt.

- Fest hos ejer. Hunden skal vide at indkaldslyden betyder fest hos ejer, så gør noget ud af belønningen når hunden kommer. Ros verbalt imens den er på vej tilbage, beløn med de lækreste godbidder og evt kast en bold eller leg trækleg med hunden når den er kommet. Hvis vi som ejere skal kunne hamle op med et egern eller en anden hund, så skal vi virkelig kunne tilbyde noget for at hunden vælger os til og forstyrrelsen fra.

- Legetøj eller godbidder som belønning? Der er forskel på hunde, nogle hunde er kræsne, men elsker en god bold eller pels træklegetøj, til disse hunde vil jeg bruge legetøj som belønning. Imens andre hunde elsker mad og syntes ikke at en bold er særlig fedt, at få når du har leverpostej i lommen, her vil jeg belønne med mad. Man kan også sagtens bruge begge dele hvis man har en hund der både elsker at lege og er madglad! Hvis man vælger at bruge legetøj som belønning, så må det specifikke legetøj ALDRIG være tilgængeligt for hunden, når i ikke træner. Det er kun noget som den kan få under træning. Herved bevare legetøjet sin værdi for hunden.

Udvidet træning af indkaldet udenfor:

1. Start med at træne i haven eller et kendt sted uden for mange forstyrrelser. Det at i nu træner i et nyt miljø er en forstyrrelse i sig selv. Så for at opnå succes med træningen skal stedet udenfor ikke være fyldt med andre ting der kan forstyrre hvalpens fokus.

2. Start træningen op igen som beskrevet tideligere.

A. Husk at give hvalpen “fri” hver gang i slutter indkaldet.

3. Udvid nu træningen med at tage ud i nye miljøer som er fremmede for hvalpen. Evt lad den afsøge området, inden i begynder at træne. Sørg igen for at der ikke er for mange forstyrrelser i form at andre hunde, børnehaver på tur eller vildt. Miljøet i sig selv er forstyrrelse nok på dette tidspunkt i træningen. Start igen træningen som i gjorde indenfor helt i starten.

4. Når hvalpen er blevet rigtig god til at komme på indkaldssignalet hjemme i stuen, haven og i et fremmede miljø, kan du begynde at sætte forstyrrelser på i form af f.eks. andre hunde. Lad evt hvalpen lege eller hilse på en god hundeven, først når hilsningen/legen er slut og hundene ikke er interesseret i hinanden mere, der fløjter du. Husk at vær tæt på hvalpen når du fløjter, derved er der større succes for at den kommer helt hen til dig.

5. Udvid løbende sværhedsgraden i indkaldet enten i form at distancen mellem hund og ejer, nyt miljø eller forstyrrelser. Husk gør du en ting sværere skal de andre gøres lettere for større chance for succes. Se visualisering under:

Vi har tre ting at træne i indkaldstræningen, i starten træner vi kun en ad gangen og gør de andre to lettere. Jo bedre hvalpen bliver og når den bliver ældre, kan vi begynde at træne flere af dem på en gang. Men for at opnå størst succes, så start med en ad gangen og skift imellem hvilken en du træner.

Herved har du hele tiden 3 søjler at skrue på i form at sværhedsgrad, arbejd lidt frem og tilbage med dem, og gør det hele tiden sværere for hunden. Men husk også at træne de nemme indkald så fundamentet for indkaldet forbliver stabilt.

HUSK: Beløn altid med det bedste du kan tilbyde din hund i indlæringsfasen, jo sværere en forstyrrelse den har valgt at ignorere for at komme tilbage på dit indkald, jo bedre end belønning skal den også have!

Fejl hundeejere ofte begår:

- At gå for hurtigt frem og træne i en sværhedsgrad der er langt over hunden. Gå langsomt og struktureret frem, så skal det nok komme.

- At skælde ud når hunden ikke kommer. Dette hjælper absolut ikke på at hunden vil komme. At være i konflikt med hunden når den ikke kommer, gør kun træningen værre. Istedet så sig øv til dig selv og gå tilbage i træningen hvis hunden ikke kom. Husk vi vil kun bygge på en positiv følelse hos hunden når du kalder!

- At man kun bruger indkaldet når hunden skal have snor på og hjem fra tur. Dette kan over tid give hunden en dårlig association. Indkald = alt det sjove slutter. Det vil vi gerne undgå, så træn indkald i alle mulige scenarier, også hvor hunden bare får fri og lov at løbe ud og lege igen.

Med alt det sagt, så god træningen og husk at du altid kan opsøge professionel hjælp hvis træningen ryger helt af sporet.

I teksten er der blevet nævnt en hvalp som partner, denne metode kan også sagtens bruges til voksne hunde hvis indkald halter. 

Har du brug for yderligere hjælp til indkaldet, så står Rikke Roed, hundetræner (udd. v. Irene Jarnved) klar til at hjælpe dig. Rikke kan konstaktes på mail Rikke.roed@live.dk