Tips til at lære din hund at gå pænt i snor

For at lære sin hund at gå pænt i snor om den er hvalp eller gammel, skal man først opbygge et forhold til sin hund og samtidig indlære hunden i at give sin ejer kontakt i forskellige forstyrrende miljøer og lære hunden selvkontrol.

Til at starte med skal man huske på, at man ikke kan træne gå pænt i snor hele tiden. Derfor skal vi give hunden mulighed for at holde fri og være hund. En måde man kan gøre dette på, er ved at udstyre hunden med en sele og en bredt almindeligt halsbånd. Når vi træner er snoren i halsbåndet og når hunden holder fri er snoren i selen. Dette gør vi da det er mere hensigtsmæssigt for hunden at trække i en sele end i et halsbånd. Man kan også bruge en almindelig kort snor til træning og en lang fast snor til når hunden holder fri.

Hunde er nysgerrige og vil gerne undersøge miljøet omkring dem, derfor vil de helt fra naturens side trække frem imod det de tiltrækkes af. Her skal man som ejer sørge for at sin hund ikke får succes med at trække ejeren frem til det den vil. Vi skal i stedet lærer den at følges med os. Lad vær med at rykke i snoren eller skælde ud, dette ville ødelægge motivationen og glæden i hunden.

Gode ting at huske på under indlæringen:

Motivation: Uden motivation kan vi ikke træne hund. Vi skal derfor sørge for at holde hundens motivation oppe når vi træner en ny øvelse med den. Det kan vi ved at bruge de rigtige belønninger, men også ved at gøre træningen sjov i stedet for striks. Lad vær med at træne for ofte, dette kan gøre at hunden mister motivationen.

Tag afstand til det der gør at hunden trækker: Det kan være et menneske, en anden hund, en fugl osv. Ved at tage afstand til forstyrrelsen, gør vi det nemmere for hunden at arbejde med os, og dermed bygger vi på succeser i stedet for fiasko. 

Beløn OFTE: Ved at belønne ofte i indlæringen, vil det betale sig for hunden, at gå pænt i stedet for at trække. Husk dette er en indlæring vi er i gang med og som I skal træne det næste lange stykke tid. MEN når hunden har fået det indlært, kan vi begynde at trappe ned på mængden af godbidder.

Beløn med noget af høj værdi: Brug ekstra lækre godbidder hver gang sværhedsgraden stiger. Vil man træne gå pænt i snor i et nyt miljø, måske i en park hunden ikke har været i før, eller på en gade med massere af trafik, så skal hunden og have noget af høj værdi for at beholde motivationen for at træne med ejer. 

Beløn ved kontakt både verbalt og med godbidder: Når i er ude at gå, også selvom i ikke træner med jeres hund. Så beløn HVER GANG jeres hund kigger på jer og tjekker ind. Dette gør at i vil se den adfærd oftere, da hunden får noget ud af at kigge op på jer når i går tur. Dette gør at i nemmere vil kunne etablere kontakt i svære situationer og derved lettere kunne træne gå pænt i snor. 

Hunden behøver ikke hilse på alle: Husk at jeres hund ikke behøver hilse på alle på gåturen. Hvis man fra starten lader sin hund hilse på alle hunde og mennesker den møder, vil den tro at det er reglen og ikke undtagelsen. Det er heller ikke alle hunde og mennesker der vil hilse, så for at undgå at stå med en hund man ikke kan få med videre før den har hilst, anbefaler jeg at man lærer den ikke at hilse på alle. Men i stedet har man nogle kendte hundevenner og mennesker den kan hilse på og som den kender. -

Til sidst, husk at jeres hund skal også have lov til at snuse og hygge sig. Jeg anbefaler man kan bruge en sporline til hyggeture så hunden har en del mere frihed. Også bruge en kort alm snor til når man træner.

Tilbage til de to øvelser, kontakt og selvkontrol.

Kontaktøvelsen

Kort og godt går kontaktøvelsen ud på at belønne sin hund hver gang den kigger på sin ejer for at tjekke ind. Start denne øvelse i et kendt miljø, dvs hjemme i stuen eller ude i haven. Når hunden er blevet god til at give sin ejer kontakt hjemme, kan man begynde at træne øvelsen på ude på turen.

Man udvider kontaktøvelsen løbende til at hunden også skal lære at følge ejer imens den har kontakt til ejer. Dette indlæres ved at når hunden giver ejer kontakt, begynder man at gå baglæns imens man belønner hunden for kontakten. Beløn gerne for at hunden bliver ved med at følge ejer imens de har kontakt.

Selvkontrol

Selvkontrolsøvelsen går ud på at man lærer sin hund det er okay at der sker en masse omkring den, men den ikke behøves deltage.
Her starter man ud med at opsætte scenarier som man kan styre hjemme i vendte omgivelser. Få din nabo/mand/kone/ven til at hjælpe dig, denne person skal være det distraherende element. Her skal man belønne sin hund hver gang den kigger på forstyrrelsen, men den vælger ikke at opsøge den.
Her er afstand et meget vigtigt element i træningen. Start med nemme forstyrrelser og med en god afstand, herefter kan man øge sværhedsgraden af forstyrrelsen eller mindske afstanden.

Kan hunden ikke forholde sig til verden omkring den med ro i sindet eller give sin ejer kontakt i forskellige miljøer, kan vi heller ikke regne med at den kan følges med os når vi går. Derfor skal vi træne kontakt og selvkontrol sideløbende med indlæringen i gå pænt i snor.

 

Husk

Lad hunden være hund og derefter træn: Med det mener jeg, lad vær med at træn som det første når man kommer ud af hoveddøren, Især med hvalpe og unghunde. Scenarie: Det kan være hunden har været alene i 6 timer og skal nu tisse. Den er nok også lige vågnet fra en lur og er fyldt med energi. Sæt derfor en lang line i selen og lad hunden krudte af de første 10 minutter af turen. Herefter er der større sandsynlighed for at hunden kan overskue at samarbejde med dig, da dens stressniveau er faldet lidt ned.

Vær konsekvent i træningen: Her mener jeg blot at man skal være ensartede, hunden skal vide lige præcis hvor grænsen går og grænsen skal være det samme sted hver gang.

Det tager tid: Det tager tid at træne hund, sæt derfor altid god tid af til træningen, lad vær med at tro at hunden kan lære at gå pænt i snor på en uge, for det er ikke realistisk. Også i træningen tager det tid, hvis man beslutter sig for at nu træner man at gå pænt fra parken og hjem, så kan det godt være at turen tager 5 minutter normalt, men 20 minutter under en træning. Så sørg for at have tid.

Gå pænt i snor øvelse

Når hunden begår fejl og trækker ud: Når hunden så trækker frem imod noget spændene hvad gør man så?

Her skal man:

1. Stop op, på den måde når hunden ikke hen til det den tiltrækkes af ved at trække dig med.

2. Gå ned af linen og ind foran hunden, man korter linen ind ved at ejer bevæger sig hen til hunden. Herefter går ejer ind foran hunden for at genskabe kontakt. Beløn idet hunden kigger tilbage op på ejer

3. Begynd at gå baglæns væk fra forstyrrelsen imen hund og ejer har kontakt.

4. Fortsæt træningen når hunden er kommet tilpas langt væk fra det der forstyrrede den.

 

- Jeg håber, at du fandt dette skriv interessant. Det er skrevet af hundetræner Rikke Roed. Fik du noget ud af læsningen og har du fx problemer med at hunden ikke går så pænt i snor og kunne du tænke dig et forløb? Kontakt Rikke Roed på: Rikke.roed@live.dk 

Tilbage til blog